Duurzaam bouwen
Duurzame energie
Na de oliecrisis is de discussie over bewust omgaan met energie pas goed op gang gekomen. Daarbij lag het accent in eerste instantie op vermindering van het verbruik. Pas later is de discussie op gang gekomen over de effecten van de CO2 uitstoot en daarmee gepaard gaande opwarming van de aarde, ofwel het broeikaseffect. Overal op aarde zien we momenteel klimaatveranderingen, stijging van de zeespiegel, extreme wateroverlast of extreme droogte, die door wetenschappers aan het broeikaseffect worden toegeschreven.
Tijdens de VN klimaatconferentie in het Japanse Kyoto is getracht wereldwijde afspraken te maken over concrete vermindering van de CO2 uitstoot. De Nederlandse doelstelling gaat uit van 6% vermindering van broeikasgassen in 2010 ten opzichte van het referentiejaar 1990. Dit is een besparing van circa 20% van het niveau dat zonder aanvullend beleid zou zijn bereikt.
Overall doelstelling is een vermindering van 50 megaton CO2, waarvan 25 megaton CO2 in Nederland en 25 megaton CO2 in het buitenland geïnitieerd door Nederland. Drie en een halve megaton CO2 uitstoot (14% van de totale reductie) moet in de utiliteit (nieuw-)bouw worden gerealiseerd. Het Vierde Nationaal Milieubeleids Plan (NMP 4) zegt dat zonder daadkrachtig ingrijpen de mondiale emissie tussen 2000 en 2030 zal zijn verdubbeld, met alle gevolgen van dien voor de opwarmingseffecten van de aarde.
Dit alles heeft in Nederland het denken over duurzaamheid extra impulsen gegeven: duurzaam bouwen, duurzaam gebruik van grondstoffen en het gebruik van duurzame energie. Duurzame energie betekent het gebruik van energiebronnen die ons onuitputtelijk ter beschikking staan, zoals zonne-energie, windenergie, bodemenergie, waterkracht en biomassa.
Duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen is een breed begrip en heeft betrekking op alle fasen van het bouwproces en op de gehele levensduur van het gebouw. Het strekt zich ook uit tot buiten het gebouw, zoals de infrastructuur en de gebouwde omgeving. Duurzaam bouwen wil zeggen dat de belasting van het milieu zoveel mogelijk wordt beperkt; vanaf het ontwerp, tijdens de bouw, tijdens gebruik en bij de sloop. Duurzaam bouwen geldt voor alle sectoren. Het betekent vooral een integrale benadering. Elementen daarin zijn energie, water, groen, verkeer & vervoer, materialen en bouw-, sloop- en huishoudelijk afval. Maar ook gezondheid, comfort en veiligheid.
Installatietechniek
Binnen de integrale benadering hoort vanzelfsprekend ook de installatietechniek. Het bouwkundig gedeelte en de installatietechniek moeten naadloos op elkaar aansluiten. Een goed bouwkundig ontwerp houdt rekening met de installatie van duurzame energiesystemen zoals Energydaken (zonthermische installaties), zonnepanelen (zonlicht installaties), gesloten Energyheipalen of open ondergrondse energieopslagsystemen. Voor de omzetting van energie worden warmtepompen ingezet en voor de afgifte een laagtemperatuur-verwarmingssysteem in de gebouwen. De installatietechniek heeft dus al in de conceptfase een zeer belangrijke inbreng
Duurzaam energiegebruik
Duurzaam energiegebruik gaat uit van een drie-stappenstrategie, ook wel Trias Energetica genoemd. Met behulp van dit model wordt een gebouw, industrieterrein of woonwijk gezien als een black box waar stromen in- en uitgaan. Het doel is die stromen zo optimaal mogelijk te benutten.
- Voorkom energieverbruik
- Gebruik zoveel mogelijk duurzame energie
- Gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk
Energieprestatienormen Vrijwel alle energiebesparende technieken maken gebruik van een combinatie van duurzame, oneindige energiebronnen. De overheid heeft hiervoor in het Bouwbesluit tal van maatregelen opgenomen die worden aangeduid met EPN – Energie Prestatie Normering. Met de EPN wordt de mate van energiezuinigheid van een gebouw aangegeven.
Tegenwoordig wordt in het bouwbesluit een EPN vanaf 1,4 bij utiliteitsgebouwen en 0,8 bij woonhuizen gehanteerd. Naar verwachting worden in 2010 de EPN eisen verder aangescherpt.
Het is technisch en economisch mogelijk het gebruik van energie voor verwarming, koeling, ventilatie en verlichting nog veel verder terug te dringen dan de overheid op dit ogenblik verlangt. Het gaat daarbij om nieuwe methoden die inmiddels zijn beproefd en geen hoger of zelfs een lager risico kennen dan conventionele systemen. De terugverdientijd op de extra investeringen is zeer acceptabel, met blijvend lage energie- en exploitatiekosten tot gevolg. Maar er zijn meer positieve effecten. Ook het woon- en werkcomfort nemen toe. De verbetering van de energiehuishouding is tegenwoordig synoniem voor verbetering van de kwaliteit van het woon- en werkklimaat.
Duurzaamheid op daken
Groendaken:
- CO2 reductie
- NOX reductie
- Fijnstofbinding
- Waterbuffering
Zoninstraling d.m.v. lichte folies / vegetatiedaken.
Advisering
PHC Bouwmanagement werkt samen met een aantal onafhankelijke energieadviseurs. Hierdoor kunnen wij u in het gehele traject van dienst; van ontwerp tot en met de van complete duurzame energieoplossingen.
Nederland is volop bezig met het zoeken naar duurzame oplossingen. Het lijkt voor een ieder die ook graag mee wilt in deze geweldige ontwikkeling echter een doolhof:
Bij wie moet ik zijn voor welke oplossing?
Hoe kan ik alles afstemmen op mijn situatie?
Welke subsidies zijn er en welke procedures moet ik dan volgen?
Bij PHC Bouwmanagement heeft u 1 adres voor al uw vragen, 1 partij die zorgt dat vele verschillende disciplines werken aan die specifieke oplossing voor u.